شیمی کاربردی، به استفاده از دانش شیمی در حل مسائل و چالشهای واقعی و کاربردی میپردازد. این زیرشاخه از شیمی به جای تمرکز بر مفاهیم نظری و پایهای، به کاربردهای عملی و صنعتی دانش شیمی میپردازد. شیمی کاربردی رشته ای بین مهندسی شیمی و شیمی محض بوده و هدف این رشته استفاده از آموخته های شیمی محض در صنایع مختلف هست.
در شیمی کاربردی، دانشمندان و محققان با استفاده از دانش و تکنیکهای شیمیایی، راهحلهای جدیدی برای مسائل صنعتی، زیستمحیطی، پزشکی شامل توسعه مواد جدید با خصوصیات خاص، بهبود فرایندهای تولید، کاهش آلودگیهای زیستمحیطی یا توسعه داروهای جدید ارئه می دهند. میتوان گفت که شیمی کاربردی، رابط بین علم شیمی و صنعت است.
برخی از مشاغل اصلی که یک فارغالتحصیل رشته شیمی کاربردی میتواند در آنها شاغل شود عبارت است از: آزمایشگاههای کنترل کیفی و مواد مصرفی صنایع مختلف (مانند پتروشیمی، کارخانجات پلاستیک، رنگ و رزین، صنایع دارویی و بهداشتی) و انجام فعالیت های پژوهشی در راستای سنتز مواد جدید و کاربردی.
برخی از مهمترین و کاربردیترین دروس رشته شیمی کاربردی عبارتند از:
- شیمی آلی 1، شیمی آلی 2، شیمی آلی 3، شیمی تجزیه 1، شیمی تجزیه 2، شیمی تجزیه 3، شیمی فیزیک 1، شیمی فیزیک 2، شیمی فیزیک 3، شیمی معدنی 1، شیمی معدنی 2، شیمی معدنی 3، شناسایی ترکیبات آلی، اصول محاسبات شیمی، شیمی صنعتی 1، شیمی صنعتی 2، اصول تصفیه و آب و فاضلاب